Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Groen: Maak van Vlaanderen één lage emissiezone

Vlaanderen moet één grote lage emissiezone worden. Dat is het voorstel van Groen. Vanaf 2030 zouden er geen dieselwagens meer mogen rijden, waarna vanaf 2035 ook de benzinewagens in de ban gaan.

Om de opwarming van de aarde te reduceren, heeft Europa opgelegd dat er vanaf 2050 geen wagens op fossiele brandstoffen mogen rondrijden, schrijft De Morgen Vanaf 2035 mogen er tevens geen wagens meer verkocht worden die op fossiele brandstoffen rijden. Vlaanderen heeft de ambitie om rond 2030 het aantal nieuwe auto's, dat op fossiele brandstoffen rijdt, te halveren.

Een grote lage emissiezone

Groen stelt dus dat dit nog ambitieuzer moet en kan. De partij stelt daarom voor om in 2035 al alle voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen volledig te bannen en een grote lage emissiezone te realiseren in Vlaanderen. Dit is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet mogen rijden, omdat deze te vervuilend zijn. De lage emissiezones zijn er nu al in Antwerpen en Brussels Gewest. De komende jaren zijn Gent en Mechelen aan de beurt.

Onbetaalbaar

Elektrische wagens zijn voor de gemiddelde Vlaming nog niet te betalen, schrijft De Standaard. Daarom wil Groen ook voorzien in flankerende sociale maatregelen, zoals subsidies en sloop- en bouwpremies voor mensen die hun vervuilende auto wegdoen of om laten bouwen tot schonere variant. 

 

Deel dit artikel