Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Uniek roosterdesign voor voetgangerszone Elsene

De Elsensesteenweg in Elsene is omgetoverd tot een autoluwe zone. De ACO-kanalen speelde een belangrijke rol bij deze transformatie.

Sébastien Heuss, projectarchitect bij ÁRTER architects, geeft tekst en uitleg bij deze bijzondere herinrichting: “Tussen zeven uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds kan er – op enkele bussen na – geen enkele auto passeren zonder expliciete toestemming. Op de andere uren van de dag is de Elsensesteenweg toegankelijk voor alle verkeer, al geldt er wel een snelheidslimiet van 20 km/u. De invalswegen worden in de gaten gehouden via ANPR-camera’s.”

Op maat gemaakte roosters markeren verkeersas

De bouwheer wilde geen niveauverschillen tussen de gevels aan weerszijden van de straat – een zone van 13 à 15 meter breed. “Vandaar dat we de centrale verkeersas visueel wilden markeren, meer bepaald via de plaatsing van doorlopende kanalen aan beide zijden van de weg.” Deze goten voeren dus niet alleen overtollig regenwater af, maar hebben ook een visueel-esthetische dimensie en een signaalfunctie (voor slechtzienden). Er is gekozen voor het Freestyle-concept van ACO, waarvan de gietijzeren roosters volledig op maat gefabriceerd worden op basis van een specifiek ontwerp van de klant. In dit geval zijn de roosters gepersonaliseerd met een design dat het beeld van houten planken oproept en dat zo het middeleeuws transport van hout tussen Brussel en de omringende dorpen in herinnering brengt. Naarmate de tijd vordert, zullen de gietijzeren roosters progressief verweren en een roesttint aannemen, waardoor hun uitzicht nog sterker zal aanleunen bij dat van houten planken.

Discrete en elegante lijngoten

“Voor het Fernand Cocqplein, dat louter fungeert als voetgangerszone, gingen we op zoek naar een discreter waterrecuperatiesysteem om de visuele uitstraling van het plein niet te verstoren. Sideline van ACO is uiterst geschikt voor dit type projecten. Bovendien maken de kanalen het eveneens mogelijk om bepaalde elementen te markeren, zoals het gedeelte tussen de bomen langs de gevels, waar ze het water afvoeren naar de watergoten van de beplanting en meteen ook de terrassen afbakenen. Ter hoogte van de fontein recupereert een grote Sideline alle ingebouwde besproeiing en voert ze het water af naar de technische ruimtes waar de pompen staan.”


Sideline is ook verkrijgbaar in een versie met ledverlichting: een slank, discreet element dat verlichting en waterafvoer combineert. Op het Fernand Cocqplein benadrukt een Sideline LED de omtrek van een groot trapezium in architectonisch beton, waardoor het geheel als het ware enigszins boven het plein uit zweeft. Dit creëert een gezellige centrale verpozingsplek.

 

Deel dit artikel