Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Gents water gaat rol spelen in Vlaamse stadsdistributie

Mobiliteitsminister Ben Weyts wil veel meer transport via het water laten gaan. Daarop krijgt stadsdistributieplatform Gent er de Vlaamse Waterweg bij als volwaardig partner.

Het vzw Stadsdistributieplatform werd in 2017 opgericht, met als doel goederen op een duurzame manier naar het stadscentrum te vervoeren, schrijft Het Laatste Nieuws. Vrachtwagens zetten hun goederen af in een depot aan de rand van de stad. Van daaruit zorgen verschillende koeriersdiensten voor de laatste kilometers. Voorheen was de Vlaamse Waterweg waarnemend lid, nu mag de Vlaamse Waterweg volwaardig partner zijn. Op deze manier wil provincie Vlaanderen stadsleveringen via de Gentse waterwegen stimuleren. 


Elke vracht die over de Gentse waterwegen kan gaan, moet volgens Weyts niet meer over de autowegen vervoerd worden. Weyts stelt dat de waterwegen nog genoeg potentieel hebben, en dat dit vandaag de dag nog niet volledig wordt benut. Leveranciers kunnen soms moeilijk tot aan de voordeur van de handelaars komen, terwijl er vaak een waterweg aan de achterdeur ligt: 182 Vlaamse steden en gemeenten worden doorkruist door een waterweg. Zo is Gent ontstaan aan de samenvloeiing van twee waterwegen. 


Het uitgebreide waterwegennet in Gent biedt volgens Weyts nog veel mogelijkheden voor stadsbevoorrading via de binnenvaart. De Vlaamse Waterweg brengt als partner de nodige expertise mee. Het is nu zoeken naar milieuvriendelijke vaartuigen om in te zetten voor maatgerichte diensten aan de handelaars, ondernemers en klanten.

Deel dit artikel