Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Antwerpen weert bezoekers van parkeerplaatsen centrum

De stad Antwerpen schrijft een plan dat bezoekers gaat verbieden op straat te parkeren in de binnenstad. De parkeerplaatsen zijn aan bewoners voorbehouden.

Bezoekers verbieden op de openbare weg te parkeren, past in een groter idee om in stad Antwerpen een centrum te creëren dat wandelvriendelijk is, schrijft Standaard. Om de oude binnenstad weer een beetje terug te brengen, werden eerder dit jaar al twintig woonerven goedgekeurd. Doorgaand autoverkeer wordt hiermee ontraden. Een volgende stap is het weren van auto's vanbezoekers uit de binnenstad.

Boetes

Wie als bezoeker toch zijn auto in de binnenstad parkeert, kan een boete verwachten. Deze maatregel is alleen in de binnenstad haalbaar, omdat daar genoeg alternatieve parkeergelegenheden zijn zoals parkeergarages. Bezoekers zijn dan ook verplicht hun auto in de parkeergarage te parkeren, of anders aan de rand van de stad waar zogeheten park-and-rides gevestigd zijn. Zij kunnen dan met het openbaar vervoer hun weg richting het centrum vervolgen.

Parkeerdruk verminderen

Met de maatregelen hoopt stad Antwerpen de parkeerdruk te laten afnemen en meer ruimte vrij te maken voor de bewoners. Daarbij kunnen door het weren van auto's van  bezoekers uit de binnenstad, plekken ontstaan voor deelauto's, extra fietsenstallingen en meer groen in de stad. Dat de parkeerdruk in stad Antwerpen hoog is, blijkt onder meer uit de afgeleverde parkeervergunningen aan bewoners. Er zijn namelijk per honderd parkeerplaatsen 140 vergunningen verleend. 

Deel dit artikel