Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Gratis met het ov bij zware luchtvervuiling

Geluk bij een ongeluk voor reizigers in Brussel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft besloten dat gratis met het openbaar vervoer mag worden gereisd wanneer er sprake is van zware luchtvervuiling. Dit is onderdeel van het noodplan voor luchtvervuiling dat onlangs is opgesteld.

Een ander onderdeel van het plan is dat enkel auto's met minstens drie personen erin de stad in mogen rijden, schrijft Nieuwsblad. Dat geldt als niveau 2 op het gebied van luchtverontreiniging wordt bereikt. Voor mensen met een handicap is een uitzondering gemaakt. Al sinds begin dit jaar heeft Brussel een noodlan voor verontreinigingspieken. Dit plan is nu nog meer aangescherpt op een aantal fronten.

Zo houdt de hoofdstad rekening met het PM2.5 en dit naast de grotere fijnstofdeeltjes PM10 en stikstofdioxide. Maar wanneer is het ov dan precies gratis? Dit is het geval wanneer de laagste drempel 0 verlengd wordt, of als de luchtvervuiling niveau 1 of 2 bereikt. Naast het ov zijn dan ook de deelfietsen bij de stations gratis te huren. 

Hoewel het noodplan eerst beperkt was tot de winterperiode, geldt nu dat ook maatregelen worden getroffen wanneer de luchtverontreiniging in andere seizoenen toeneemt. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven