Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Antwerpen weert vervuilende auto uit binnenstad

Antwerpen gaat de strijd aan met vervuilende auto’s. Sinds 1 februari heeft de stad de lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd, waardoor één op de vijf auto’s moet betalen om de binnenstad in te komen. Dit alles om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom wordt de LEZ in een gebied van 20 km2 ingevoerd, vanaf de Schelde tot aan de Ring en een deel van de Linkeroever.

 

 

Een aantal auto’s mag de stad nu niet meer in. Dit zijn: bezineauto's van voor 1992, diesels van voor 2006 met buitenlands kenteken en diesels van voor 2001 met Belgisch kenteken. Als een dieselwagen dus jonger dan tien jaar is, is er geen probleem. Maar vooral de oudere (want vervuilendere) auto’s worden getroffen.

Registratie

Auto’s niet niet aan de norm voldoen, moeten zich eerst registreren. Antwerpen schat dat één op de vijf auto’s niet aan de norm voldoet. Bij registratie, kunnen zij tegen betaling de binnenstad in. Ook kan het plaatsen van een roetfilter voldoen, zodat de auto vervolgens wel aan de norm voldoet.

Alternatieven

De bedoeling van de stad is dat automobilisten op zoek gaan naar alternatieven. Zo kunnen bezoekers van de stad hun auto parkeren buiten de milieuzone, op één van de vele P+R’s aan de rand van de stad. Ook adviseert de stad om gebruik te maken van openbaar-vervoersmogelijkheden of deelauto's.

Controle

Het is verstandig om de nieuwe regels goed na te leven. Op de grens van de LEZ staan slimme camera's. Deze zoomen in op elke nummerplaat. De nummerplaat wordt vergeleken met een lijst van toegelaten voertuigen. Wagens die niet op de lijst staan en de stad inrijden, kunt een boete krijgen van maximaal 125 euro.

Hoe zit dat voor toeristen?

De Nederlandse Toeristenbond ANWB adviseert automobilisten om op tijd te controleren of ze de stad nog in mogen. Want ook voor toeristen geldt de nieuwe milieuwet. Of jouw voertuig de stad nog in komt, kan je hier checken.

Deel dit artikel