Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Groen wil 1,4 miljoen alcoholcontroles per jaar

De Vlaamse partij Groen wil het aantal alcoholcontroles fors opdrijven. Dit schrijft De Morgen. Met 700 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar ligt de kans om in België te sterven in het verkeer dubbel zo hoog als in Nederland.

Tijdens die controles moet er automatisch gekeken worden of de bestuurder in orde is met zijn verzekering en autokeuring. Dagelijks worden 80 chauffeurs betrapt op rijden met een onverzekerde wagen. Ook het aantal snelheidscontroles moet voor Groen omhoog en auto's moeten voortaan 'langs voor' geflitst worden, in plaats van 'langs achter'. "Met infraroodtechnologie kan dit perfect zonder de bestuurder te verblinden", zegt Kamerlid Stefaan van Hecke in de Belgische krant.

Gezichtsherkenning

Vooraan flitsen geeft de mogelijkheid om gezichtsherkenning toe te passen. Van Hecke: "Meteen is duidelijk of de chauffeur een gordel droeg of aan het bellen was. Dat kan allemaal meespelen voor de zwaarte van de straf." Voor de Privacycommissie is dit volgens hem geen probleem. Wel is er een wetswijziging nodig.

Verklikkers

Groen wil een einde aan verklikkers die mensen van die controles op de hoogte brengen en hard optreden tegen wie vlucht voor de politie, al wil de partij die vooral voorkomen. Vlucht iemand toch weg, dan moet het proces sneller verlopen en de straffen beter uitgevoerd worden. "Er zou in de rijopleiding meer aandacht moeten zijn voor gedrag in het verkeer", vindt Van Hecke. 

Deel dit artikel