Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

De voordelen van staal in renovatie en inrichting

Zeker als het gaat om het renoveren van oudere gebouwen, vraagt u zich als bouwer vaak af hoe u dit het meest efficiënt kunt doen. Tegelijkertijd moeten de gebruikte bouwmaterialen er natuurlijk ook goed uitzien. Een goede optie is het materiaal staal.

Snelheid in renovatie

Het grootste argument voor staal als bouwmateriaal is waarschijnlijk de snelheid waarmee het geïnstalleerd kan worden. In de productiefabriek kunt u het product worden de stalen frameconstructies naar wens geassembleerd. Hierdoor is het materiaal exact aan te passen aan het te renoveren object. Daardoor zijn er gunstige bijkomende voordelen, zoals:

  • Kostenreductie: Precies voorgemonteerde elementen kunnen talloze aanpassingen besparen.
  • Gemiddeld wordt de totale bouwtijd met ongeveer 60 procent verkort.

Staal combineert flexibiliteit met maximale belastbaarheid

Dankzij zijn speciale eigenschappen is staal bijzonder geschikt als materiaal voor sanering en renovatie. Versterkingen kunnen eenvoudig worden geproduceerd. Bovendien verdeelt staal de krachten bijna moeiteloos over grote oppervlakken. Dit betekent dat grote ruimtes optimaal ondersteund kunnen worden door een constructie van dit materiaal.  Geprefabriceerde stalen profielen zijn op maat gesneden en online verkrijgbaar, zodat de installatie in een mum van tijd kan worden uitgevoerd.

Hoge kwaliteit & efficiënt

Het materiaal staal is een zeer hoogwaardig product. In de EU gelden bepaalde voorschriften en kwaliteitsniveaus voor de verschillende soorten staal. Dit zijn de zogenaamde Eurocodes. Door deze codes zal de kwaliteit van het staal altijd hoogwaardig zijn. Bovendien zijn stalen elementen niet alleen constructief gezien een goede keuze, maar kunnen ze ook gebruikt worden om renovaties vakkundig te accentueren:

  • Geëmailleerd staal: Wordt vaak gebruikt in de vorm van panelen voor decoratieve gevels of als kamerpanelen.
  • Roestvrij staal: Niet alleen geschikt voor moderne keukens, maar ook als praktische bekleding voor schachten of buizen.
  • Cortenstaal: Het weerbestendige constructiestaal overtuigt door zijn roestige uitstraling en is vandaag de dag bijzonder populair voor moderne gevels.Duurzaam bouwen

Staal is een van de meest duurzame bouwmaterialen. Zo kan bijvoorbeeld een groot deel van het materiaal worden gerecycled - bij sommige types zelfs tot 100%. Bovendien wordt er vandaag de dag minder energie verbruikt om een stalen skelet te produceren dan bijvoorbeeld in de hout- of baksteenbouw. Staal is ook niet langer gevaarlijk voor het milieu:

  • Het wordt beschouwd als een inert materiaal, d.w.z. dat het geen giftige stoffen uitstoot en op geen enkele wijze het leefmilieu schaadt.
  • Het transport wordt tot een minimum beperkt door voormontage.
  • Droogbouw betekent nauwelijks vertragingen in het renovatieproces.

Financiële voordelen

Wie staal gebruikt, heeft een duidelijk voordeel: de kosten voor de constructie liggen vanaf het begin vast. Bovendien worden alleen de montagekosten ter plaatse gemaakt. Daarnaast wordt er door een verkorte bouwperiode ook geld gespaard.

 

 

 

Deel dit artikel