Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

Duurzame oplossing voor regenslagafvoer en -opvang

Door klimaatverandering vallen er vaker extreme buien. In onze steden is steeds meer oppervlak bestraat of verhard, waardoor het water niet meer in de bodem kan en via de riolering moet worden afgevoerd. Dat systeem is niet berekend op extreme buien, met als gevolg ondergelopen straten en kelders en andere wateroverlast voor de burgers. John Evers, senior consultant bij het Nederlandse ingenieursbureau Kragten: “Je zult dus bergingen en buffers moeten maken om dat water tijdelijk op te slaan.”

De beste oplossing 

Wat is de beste oplossing om het water te bufferen en te infiltreren? Evers: “In principe kan elke oplossing voldoen, maar al naar gelang de omstandigheden heb je voorkeur voor een bepaald product. Bij een hoge grondwaterstand is speciale waterabsorberende steenwol ideaal, omdat je het meteen onder de fundering van de weg kunt aanbrengen. Dat kun je met kratten niet, want daar heb je een dekking van zeker 80 centimeter nodig. Lava zou weer wel kunnen, maar dat heeft veel minder opnamecapaciteit dan steenwol met zijn 95 procent holle ruimte. Bij ons bureau overwegen we altijd alle opties en daarbij komt het steenwolsysteem van Rockflow zeer regelmatig naar voren als de beste oplossing. Niet alleen vanwege de extra capaciteit bij een hoge grondwaterstand, ook het feit dat er geen doek omheen hoeft zoals bij infiltratiekratten is een groot voordeel. Doek kan dichtslibben en is niet te reinigen. Met alle gevolgen van dien voor de infiltratiecapaciteit.”  
 
Is er een situatie waarbij u de toepassing van Rockflow zou afraden?
“Nee, en er zijn situaties waarin het zelfs de enige optie is. Als er sprake is van eenlaaggelegen locatie met kleibodem en geen mogelijkheid voor een uitlaat, dan is het toepassen van Rockflow eigenlijk de enige oplossing.” 

Lapinus 
Roermond 
(+31) 475 35 35 55 
www.lapinus.com


Dit artikel is verschenen in ReScape 01/2020. Lees meer van ReScape in onze bibliotheek

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd

Gerelateerde leden

Gerelateerde bedrijven

Geplaatst door

Trending