Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

Flowsand effectiever dan doorlatende verharding?

Het ontharden van parkings en pleinen vanwege de Operatie Perforatie is een mooi voornemen, maar vaak ook onhaalbaar omdat die verharding noodzakelijk is. Daarom is de keuze voor doorlatende verharding al snel gemaakt. Bovendien is dit gemakkelijk uitvoerbaar als de straat wordt aangelegd.

Maar hoe kunnen we een grote stap zetten in bestaand gebied, zonder dat daarbij de budgetten verdampen? In Nederland, waar de bodem ook verdroogt, is een slim brekerzand ontwikkeld, dat zich gedraagt als een spons en zich gemakkelijk laat invegen in straatwerk. In hoeverre is dit Flowsandbruikbaar om ook bij ons de verstening te perforeren?

Basaltvezel 

Het hightech zand wordt gemaakt door regulier brekerzand te voorzien van een speciaal daarvoor ontworpen basaltvezel. Hierdoor ontstaat capillaire werking en gaat het zand zich gedragen als een spons. Het zuigt het water van straat tussen de voegen van de stenen. De doorlatendheid van klassiek, niet waterpasserende, straatwerk neemt daardoor 400 procent toe. Van elke bui wordt een paar mm opgenomen, tezamen zo’n 50% van de jaarlijkse neerslag. Goed om verdroging tegen te gaan, maar ook duurzaam omdat al dat water niet gebufferd, getransporteerd, verpompt en gezuiverd hoeft te worden.  


Toepassing is eenvoudig: alle nieuwe straatwerk - en herstraatwerk-  invegen met Flowsand in plaats van met regulier breekzand. Een eenmalige actie zonder onderhoud. Een effectieve en zeer betaalbare bronmaatregel die gemakkelijk op grote schaal kan worden toegepast.  


Dit artikel is verschenen in ReScape 01/2020. Lees meer van ReScape in onze bibliotheek

Deel dit artikel

Geplaatst door

Betrokken partijen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd

Gerelateerde leden

Gerelateerde bedrijven