Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

Een groene oase in het drukke Antwerpen

Autoluwe straatjes, groen binnen handbereik en toch het bruisende centrum van wereldstad Antwerpen op bijna steenworp afstand. Dat kenmerkt ’t Groen Kwartier in Antwerpen Stad.

Wonen in ’t Groen Kwartier is wonen in één van de meest uitzonderlijke plekken binnen Antwerpen Stad. De plek werd vroeger gekend als het Militair Hospitaal Antwerpen met haar statige gebouwen en centraal gelegen kapel. Nu is het geheel een autovrije oase van bijna acht hectare binnen de stadsgrenzen van Antwerpen.

 
Credit: Toon Grobet Photography

De grandeur van de historische gebouwen is nog altijd zichtbaar, maar achter de gevels gaan hippe lofts schuil. Verder biedt ’t Groen Kwartier nieuwbouwappartementen met terras en gezinswoningen met eigen tuin. “Stuk voor stuk bieden ze een nieuwe en unieke visie op wonen in Antwerpen: alle troeven van de stad, aangevuld met een rustig autovrij park”, is te lezen op de speciale website Groenkwartier.be. Dat groen de boventoon voert in ’t Groen Kwartier is duidelijk terug te zien. Lichtend voorbeeld is de gezamenlijke moestuin ‘de kruidkamer’ – een knipoog naar het militaire verleden van de buurt.

Ravotten is het credo

Opvallend zijn de diverse speelmogelijkheden in de wijk. Het grasplein nodigt uit tot spel en ontmoeting. De combinatie van natuurlijk spelen en de avontuurlijke speeltoestellen van Goede Speelprojecten bvba maakt ’t Groen Kwartier een walhalla voor ieder kind. Ravotten is het credo, getuige de mogelijkheden om te klimmen, schommelen, draaien, springen en zwieren op de natuurlijke speelobjecten.

 


Credit: Toon Grobet Photography

 

“Als pionier op het gebied van ‘natuurlijk en avontuurlijk spelen’ brengen wij de stadsmens, weggerukt uit de natuur, verdwaald in een steenwoestijn terug op een plek waar de evolutie hem heeft bedoeld. Of om ons motto nog maar eens aan te halen: Spelen, het zit in onze natuur”, zo verwoordt Kirsten Goede, directeur van het speeltuigenbedrijf.

'Bezig met het spelende kind'

Het ontwerp van het gehele speelgebeuren is van Jan Ooms van de gelijknamige advies- en ontwerpstudio uit het Nederlandse Tilburg. In een interview met buurtkrant Het Kwartiertje zegt Ooms, opgeleid als bouwkundige en architect, ‘sinds 1983 bezig te zijn met het spelende kind’. Volgens Ooms is het belangrijk dat kinderen kennismaken met de natuur: “Spelen als motor voor de ontwikkeling van het kind in fysieke, sociale en kenniszin”.

 

Meer weten? www.janooms.nl & www.speelprojecten.be

 

Bron: www.vanhaerents.be & www.groenkwartier.beCredit: Toon Grobet PhotographyCredit: Toon Grobet Photography

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd

Gerelateerde leden

Trending