Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

ZuidBoulevard Waregem: toegangspoort tot open stadscentrum

De stadskern van Waregem bestaat uit een gebouwencomplex dat aan de ene kant aansluit bij de oude Markt en aan de andere kant bij de groene ruimte van het stadscentrum. In dit kerngebouw, ‘t Pand, vinden zowel commerciële als bestuurlijke functies en diensten hun stek. Sport, cultuur en jeugdwerking sluiten daarbij aan in de groene omgeving rond de vijver.

De nieuwe ZuidBoulevard is de toegangspoort tot dit open stadscentrum uit de jaren zeventig van vorige eeuw, maar leunt tegelijk ook aan bij de nieuwe bibliotheek. Zo maakt hij de verbinding tussen het stedelijk weefsel rond het boekenplein aan de Ring en het hart van de stad. Dit project vormt de aanzet tot een verdere renovatie en modernisering van de stadskern.

Stadsleven

Wandelen en kuieren zullen wellicht de hoofdmoot van de activiteiten uitmaken, maar er is ook plek voor spel en verpozing op het verhoogde grasveld of rond de spuitkoppen van de fonteinpartij. Wellicht wordt deze zone een pleisterplek voor jong en oud. Daarbuiten is er weinig gedefinieerd. Gebruikers zullen zelf bepalen hoe ze met de ruimte willen omgaan. Alleen de relatie tussen, op en onder de wandelruimte is bepaald. Een groep bomen verwerkt in de monumentale trappenpartij trekt de aandacht en maakt van een functioneel element, zoals een trap, meteen een ruimtelijk object, een levendige ruimtelijke structuur.Rendering van ZuidBoulevard Waregem. Beeld: project by Vanhaerents
 

Dit artikel leest u verder in de eerste editie van vakblad ReScape. Dit nummer verschijnt op 31 januari. U kunt dit nummer los bestellen voor € 19,95 excl. BTW door te mailen naar klantenservice@acquirepublishing.nl.
Geen nummer meer missen? Neem dan een abonnement op ReScape voor maar € 65,- en ontvang gegarandeerd ieder jaar vier edities. Een abonnement afsluiten doet u via klantenservice@acquirepublishing.nl.

Deel dit artikel