Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Artikel

Respect voor natuur, milieu én waterrobuust denken

Dit jaar wenst ACO, op de Vakbeurs Openbare Ruimte, de klemtoon te leggen op milieu, waterrobuustheid en design. We laten jullie kennismaken met de speciaal ontwikkelde tunnels die overstekende dieren (zoals egels, vossen, padden, kikkers ) beschermen tegen het drukke verkeer en die de verkeersveiligheid verhogen.

We tonen aan dat materialen én duurzaam, én praktisch én esthetisch kunnen zijn, en tenslotte leggen we jullie graag uit hoe wij dankzij onze innovatieve lijnafwatering en infiltratiekratten mee bouwen aan een waterrobuuste omgeving met oog voor CO2-neutraliteit.

Paddentunnels

Wanneer u dit leest, is het misschien al zover, in het voorjaar, eens de klimatologische omstandigheden optimaal zijn, komt de gekende paddentrek op gang. Een 5000-tal padden zullen de oversteek maken naar de poel waar ze geboren werden om er te overwinteren en te paren. Jammer genoeg wordt winter- en zomerverblijfplaats vaak doorkruist door wegen. De amfibieën moeten wegen oversteken, en daar gaat het jammer genoeg vaak mis.


Padden bewegen zich erg langzaam over de weg (30 minuten voor een weg van 7m breed bij jonge padden). Hierdoor maken voorbijrijdende wagens veel slachtoffers, met een dalende populatie tot gevolg. Naast het gevaar voor de dieren is er ook het risico voor automobilisten die proberen de overstekende dieren te ontwijken. Een oplossing kan zijn om de leefgebieden opnieuw met elkaar te verbinden zonder de padden de weg te laten oversteken. Het plaatsen van faunatunnels in combinatie met geleidingssystemen is een efficiënte en veilige oplossing.

Afwateren in stijl

Stadsbesturen wensen een meer leefbare, duurzame én een esthetisch verantwoorde stad. Publieke ruimten worden met oog voor detail en design ingericht, om zo bijkomende handelszaken aan te trekken, aangename winkelstraten te creëren en woongebieden op te waarderen. Bij het uitwerken van plannen voor dergelijke projecten houdt men uiteraard rekening met omgevingsomstandigheden (nabijheid van water, niveauverschillen, bestaande gebouwen,...), maar naast het functioneel aspect verlangen steden en gemeenten ook naar een persoonlijke en unieke toets, een eigen identiteit als het ware die hun stad of gemeente kenmerkt. Met ons gamma “Urban Design”willen we ons steentje hiertoe bijdragen en ontwikkelen wij designroosters en gepersonaliseerde roosters op maat.

Efficiënt waterbeheer: collect, clean, hold & release

In de wereld van vandaag dringt zich een effciënt waterbeheer aan. Dankzij onze geïntegreerde aanpak én onze totaaloplossingen leiden wij water in goede banen. Van de eerste druppel die op de oppervlakte valt tot het grootste, berekende debiet, alles wordt gecontroleerd opgevangen en in de gewenste richting gestuurd.  Is het regenwater verontreinigd of wordt er proceswater opgevangen? Vetten, oliën en slibdeeltjes worden eruit gehaald, omdat het milieu ons dierbaar is.  Het water wordt gestockeerd in buffer- of infiltratiebekkens om overstromingen in lager gelegen gebieden tegen te gaan.  Uiteindelijk wordt het water gedimensioneerd afgevoerd in de ondergrond, naar de riolering, een rivier of een natuurlijk wachtbekken.


ACO staat op internationaal vlak synoniem voor afwateringssystemen, die zowel op luchthavens, als in winkelcentra, op sportterreinen of op de wegen over heel de wereld te vinden zijn.
Vandaag is ACO Belgium een krachtig technisch-commercieel gestuurd bedrijf, gevestigd te Merchtem.


Voor meer informatie kunt u terecht op de website van ACO.


Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven